onsdag, mars 05, 2008

IE8

Har just installerat IE8. Den blev som sagt tillgänglig direkt när Scott hade avklarat sitt keynote och installationen gick otroligt smidigt. Kravet på Vista är SP1 vilket jag tror inte finns tillgängligt för svenska Vista ännu.

En riktigt cool grej är att man kan starta IE8 i en simulerad IE7-mode. Som webbutvecklare finns alltid en oro att installera en ny version av en browser eftersom att man oftast utvecklar för den version som redan finns. Nu med IE8 kan man med en knapptryckning och en omstart köra IE8 som om den vore IE7 vilket är grymt bra.

En annan cool grej är det lilla verktyget Developer Tools som hänger med IE8. Det är motsvarande funktionalitet som IE Developer Toolbar dvs att kunna hitta element på siten osv. Den innehåller tre flikar. HTML, CSS och Script. De två första är ganska självförklarande men den tredje... den tredje är riktigt ball när det gäller ajax och javascript utveckling eftersom att man därifrån kan kliva in och debugga alla sidor man går in på. Hela sidans kod visas och man kan sätta breakpoints och debugga där och då!

WebSlices verkar också rätt coolt men det har jag ännu inte kolla på. Det kommer nog i nästa post...

5 kommentarer:

Theodor sa...

Vet du om denna funktion också finns för XP att kunna simulera som IE? I såfall hur då?

Theodor sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Theodor sa...

Menade "simulera som IE7!"

Björn Eriksen sa...

Absolut! Det är inte beroende av operativsystemet. Nu har jag inte IE8 på den här datorn men jag har det för att det finns en knapp till höger om adressfältet där man kan markera om en sida ska köras i compatibility mode. Jag använder den ofta för att kunna köra sidor som inte riktigt funkar i IE8.

Theodor sa...

Tack, jag såg knappen, men den avhjälper inte problemet att internminnes fylls mer och mer medan sidan uppdaterar sig. Det gör att minnet snart hamnar över 1200 och högre och då blir datan jätteseg! Prövat på firefox och denna webbläsare funkar mycket bättre och släpper minnet fri direkt när man laddar en annan sida....