söndag, april 10, 2011

Flight Challenge - Sprint 2

Efter fem timmar i luften är jag klar med sprint två. Är nu klar med MainView där man väljer användare och kan skapa nya användare, MyFriendaView där man listar alla sina vänner och kan lägga till nya vänner samt en påbörjad FriendPanormaView som visar all info om en vän. En av kontrollerna i panoramavyn ska innehålla bilder kopplade till vännen. Till den vyn har jag också lagt till en CameraCaptureTask som används för att ta en ny bild. Jag har dock ingen aning om hur jag ska kunna visa upp den bild som tagits så det får bli ett uppdrag för uppehållet i Chicago. Roten i min objektmodell är en lista av User-objekt. Den listan sparas också ner när applikationen deaktiveras och laddad när den aktiveras. Efter stoppet i Chicago med tillgång till Internet så blev koden för att ta en bild med hjälp av CaptureCameraTask enligt följande:

private void AddNewPicture()
{
var cameraCaptureTask = new CameraCaptureTask();
cameraCaptureTask.Completed += cameraCaptureTask_Completed;
cameraCaptureTask.Show();
}

void cameraCaptureTask_Completed(object sender, PhotoResult e)
{
if (e.TaskResult == TaskResult.OK)
{
var image = new BitmapImage();
image.SetSource(e.ChosenPhoto);
SelectedFriend.Images.Add(image);
}
}

Efter mellanlandningen i Chicago var jag dock tvingad att ge upp. För lite ström och för lite utrymme i planet satte stopp för FlightChallenge denna gång. Jag tänkte dock fortsätta med projektet så jag återkommer!

Flight Challenge

- Skrivet på planet på väg till Chicago -

Några dagar innan resan till Mix 2011 i Las Vegas fick jag en utmaning av mina gamla kollegor på Connecta. Utmaningen gick ut på att bygga en app till Windows Phone 7 på resan till Las Vegas. Inte nog med att tiden är begränsad så är det också ont med ström i economy class. Men utrustad med två datorer och ett stopp i Chicago på tre timmar bara för att ladda batterier så ska det nog gå vägen.

Innan jag åkte hemifrån såg jag till att jag hade allt jag behövde installerat. Det inkluderade Visual Studio 2010 med Windows Phone 7 SDK, Expression Blend 4, MVVM Light Toolkit och Windows Phone Training Kit och underbara ReSharper!

När jag hade checkat in på Arlanda började jag skissa på gränssnitt och datamodell till min app. Och appen då? Jag har två döttrar som är 6 & 9 och vi pratar ofta om vilka appar man skulle kunna utveckla. Ofta handlar det om något kopplat till Lady Gaga men den jag ska bygga idag heter Mina Vänner. I Mina Vänner kan man registrera sig som användare och sedan lägga till sina vänner. Man tar en bild på vännen och så får han eller hon svara på några frågor om sig själv. Det finns en uppsjö av sådana böcker som ockå används flitigt hemma.

Nu är första sprinten avklarad och jag har skapat grundstrukturen i projektet, min datamodell, min första Vy och tillhörande VyModell. Det är lite svårt att styra över sprintlängden utan jag får anpassa mig efter serveringstiderna. Levererat värde än så länge är att jag kan skapa nya användare och lista existerande användare.

Målet för nästa sprint är att jobba med persistering av objektmodellen så att saker sparas när man avslutar. Jag behöver också snart lägga till möjligheten att kommunicera mellan vymodeller i form av Messaging (tack MVVM Light) samt navigering till nya vyer.

Man kan även följa utmaningens framgång eller fall på Twitter och #FlightChallenge.

Nytt jobb - nya ambitioner!

Tiden går så extremt snabbt. Sedan en tid tillbaka har jag börjat på DPE på Microsoft som Plattformsevangelist och idag när jag kollade igenom min blogg så är det ju inte ofta jag kommer med nya inlägg. Har nu varit på Microsoft i precis en månad och ambitionen är helt klart att väcka bloggandet till liv igen.


Fokus i min nya roll kommer initialt att vara Windows Azure men jag kommer också att jobba en hel del med Microsoft Surface och ser väldigt mycket fram emot Surface 2.


De första fyra veckorna har varit mycket intensiva. Techdays där jag pratade om Windows Azure + Windows Phone = Love!, Windows Azure Acceleration Labs med kunder, lite affärsutveckling på Surface och en del Windows Phone 7.


Igår anlände jag till Las Vegas för att vara med på MIX11. Ska bli extremt kul! Resan hit var lång men gick bra och igår kväll var jag bara och promenerade runt på en massa hotell och casino.


Idag är det heldag med DPE från hela världen som sedan avslutas med middag.