måndag, september 24, 2012

Saker jag önskar att någon berättat för mig om utveckling av Windows 8 Store apps

För en tid sedan fick jag ett önskemål på en app från en kollega. Jag såg det som en perfekt uppgift att ta mig an, men en av de största utmaningarna var att den skulle vara klar en vecka senare. Så från File-New Project till pubbad på en vecka... är det möjligt?

Det är möjligt och nu är appen pubbad! Så jag tänkte skriva några saker som jag önskar att någon hade sagt till mig innan jag började:

Ladda ner alla Windows 8 App Samples för det språk du jobbar i!
Än så länge är det begränsat med resurser tillgängliga med bra beskrivningar av verkliga problem. Man Bingar på Google och Googlar på Bing och mycket av det som dyker upp är rena recensioner av Windows 8, framework-dokumentation och Windows 8 App Samples. Många spår leder också till Tim Heuer på Microsoft. Han har en mycket bra blog (http://timheuer.com/blog/) och verkar svara på ALLA frågor i forum som rör utveckling på Windows 8. Ett tips är också att söka på "metro styla applications" eftersom att många bloggar refererar till det namnet när man pratar om "Windows Store apps". Som sagt så pekar många länkar till Windows 8 App Samples så jag rekomenderar att ladda ner dessa och använda som referens.
 

Påbörja processen i Windows Store så tidigt som möjligt
Alla länkar man behöver finns under Project -> Store i Visual Studio 2012. Det första man ska göra är att reservera ett appnamn, börja fundera på beskrivning av din app samt hur de många olika bilderna som representerar din app ska se ut. Dessa bilder är olika typer av ikoner, splash screen och promotional images. En sak som jag har märkt är att när man väl bestämmer sig för att man är KLAR med första versionen av appen man vill publisera så vill man få ut den så snabbt som möjligt. För mig har det varit så att det tillfället också ofta infaller sent på natten. Att då komma på att man ska skriva snyggt formulerade texter samt skapa en massa screen shots och promotional images var lite tungt. Så klicka igenom hela processen någon gång tidigt och fundera på vad som ska stå i varje ruta. Kom också ihåg att den ska beskrivas på varje språk som du har stöd för.
 

Privacy policy
De flesta appar kräver någon slags privacy policy eller integritetspolicy. Det är en beskrivning vad hur appen och dess ansvarige hanterar personuppgifter. Ta det säkra före det osäkra och lägg till en privacy policy direkt! Man kan lägga till en länk under Settings-charms men behöver också ha någon extern plats att placera sina policies. På siten där man registrerar sin app finns ett fält för Privacy Policy. Detta är frivilligt men fyller du inte i det är det risk att din app inte godkänns (om det är så att det anses att du behöver en privacy policy). Jag placerade mina som pages på den här bloggen. En på engelska och en på svenska. Alla appar som har en privacy policy länkar också till dessa från översiktssidan i Windows Store.


  

Lägg till flerspråksstöd direkt
Även om du inte planerar att göra den första versionen av din app i flera språk så skulle jag rekommendera att lägga till stödet för flera språk direkt. Det görs enkelt genom att lägga till en Resource File till ditt projekt och placera den i en katalog som har samma namn som språkkoden. För svenska är det sv-se och för engelska är det en. Lägg sedan till x:Uid=”” på de element där du vill ha en text så kommer den att ersättas till rätt språk efter inställningen i Windows 8. T ex:

<TextBlock x:Uid="FewestMoves">
Om du senare vill lägga till ett nytt språk är det bara att skapa en ny Resource File och översätta den. För att testa din app i olika språk så ändrar du bara vilket språk som är överst i Language settings:

 


Det finns säkerligen mer att tillägga men det här är det jag önskar att någon hade berättat för mig innan jag började med min första Windows Store App. Min app heter Leads Machine.

Inga kommentarer: