tisdag, december 04, 2007

EssUp kommer att bli gratis

Början av det här inlägget handlar mycket om besvikelse men det kommer att vändas lite längre ner… Jag säger inte att det vänds till odelad positivism men det vänder i alla fall…

På TechEd Developers i Barcelona i november träffade jag representanter för Ivar Jacobsons företag Ivar Jacobson Consulting för att prata lite mer om deras Essential Unified Process (EssUP). Jag blev ganska besviken ett år tidigare när jag var på TechEd Developers och lyssnade på Ivar prata om EssUP för första gången men tänkte att jag skulle ge den en ny chans.

Även denna gång blev jag besviken då jag fick informationen att EssUP bara kommer att vara tillgängligt för Ivar Jacobson Consultings kunder. Dvs att om man anlitar dom och deras konsulttjänster så får man också tillgång till processen.

Dag König skrev i ett inlägg på hans blog att han var glad att EssUP släpps för Team Foundation Server så jag ställde frågan till honom om det stämmer att EssUP inte är gratis. Han ställde frågan vidare till Ivar Jacobson Consulting och fick samma svar: EssUP och EssWork är idag gratis för alla våra kunder. Man får alltså tillgång till allt vårt IP som en del av ett engagemang (utbildning och/eller konsultuppdrag). Det här känns helt galet! Att idag lansera en agil process som är så starkt kopplad till ett företag känns helt fel.

Någon dag senare läste jag en kolumn i Computer Sweden skriven av Ivar Jacobson och då tänkte jag att jag måste gå till källan för att få rätt information. Så jag skrev ihop ett mail till Ivar och ställde samma fråga: ”Hur ska jag som fristående konsult kunna använda mig av EssUP på mina kunder om jag inte får tillgång till materialet?”

Någon dag senare fick jag också ett svar från Ivar! Svaret var väldigt positivt men det som är lite oroande är varför de ger så olika svar på samma fråga. I alla fall så var Ivars svar: När det handlar om ”produkterna” EssUP and EssWork så skall dessa bli fria. Innan de är fria genomgår de en förfining tillsammans med 10-20 kunder över hela världen.Vi vill inte göra något fritt som man inte kan lyckas med utan hjälp av oss.”

EssUP kommer alltså att bli gratis och helt fritt. Paketet kommer att doneras till Eclipse Process Framework där det kommer att finnas en EssWork community. Det finns också verktygsstöd för Visual Studio och Eclipse på klientsidan samt för Team Foundation Server och JIRA på serversidan.

Jag kommer att skriva fler inlägg om EssUP inom kort när jag börjar få tag i material och testat att installera EssWork på Team Foundation Server.

Som sagt är jag inte odelat positiv till EssUp men jag ska ge det en ärlig chans och min största besvikelse har vänt och förhoppningsvis kommer jag att hitta delar jag kan använda även om det skulle vara Scrum som används som process.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det har gått ett tag sen du skrev det här inlägget, hur har det gått? Har du kommit över någon information när det gäller EssUp?

Björn Eriksen sa...

Den information som jag har kommit över är en uppsättning av de kort som innehåller de practices som innefattas i EssUp och som ska testas på partners innan de blir tillgängliga för alla. Det är en ca 160 kort i storleken 10*15 cm. Tanken är att man i teamet ska välja ut vilka practices man vill använda sig av...

Hur man ska kunna hålla ordning på alla kort och hitta i högen det vet jag dock inte.

Mer info om när och hur det kommer att bli tillgängligt för allmänheten vet jag dock inte.