tisdag, maj 26, 2009

Hur spenderar jag min tid online?

Jag finns med på en del olika sociala nätverk där mitt mått av agerande skiljer sig lite. Jag skriver på två egna bloggar. Dels den här, där jag skriver lite allmänt som rör min profession, och dels en blogg om utveckling på Microsoft Surface. Om det är inlägg som handlar om agil systemutveckling så hamnar det istället på Projektbloggen på Projectplace. Sedan finns jag med på LinkedIn, Twitter och Facebook. Jag har under en tid funderat på vad man ska använda alla dessa kanaler till och känner kanske att det inte ger så mycket att agera på alla. Så när Johan Lindfors twittrade och bloggade samma fråga så började jag fundera lite mer på allvar

Mina bloggar är inte så mycket att fundera på. De har alla olika syften och det känns rätt att separera dem. På surfacedeveloper valde jag t ex att skriva alla inlägg på engelska eftersom att jag där ser en potentiellt större skara läsare medan mina inlägg som rör agile hamnar på projektplatsen. Övriga diverse inlägg som det här hamnar på min mer allmänna blogg. Det är ett upplägg som fungerar bra!


När det sedan gäller de andra tre, LinkedIn, Twitter och Facebook så tänker jag mig att jag har en idé frågan är bara om jag kan genomföra den...

LinkedIn.
Här är jag inte någon speciellt aktiv användare. Jag skickar sällan meddelanden till andra men svarar om jag får ett skickat till mig. Mitt primära användningsområde för LinkedIn är att hitta kontaktpersoner till nya kontakter. Ett exempel är när jag får en ny rekryteringsansökan så kollar jag gärna upp personen på LinkedIn för att se om det finns någon i mitt kontaktnät som känner personen. Där hittar man också ofta länkar till bloggar eller en mer utförlig anställningshistorik. Jag har inte kommit upp till 100% på min profil och det känns som vanligt att det var ganska enkelt att komma upp till 80% men de sista 20% kostar så mycket extra så vi får se om jag någon gång når 100%.

Facebook
Jag kommer inte riktigt ihåg när jag gick med på Facebook eller vem som bjöd in mig men jag har i alla fall varit med ett längre tag. Facebook var kul i början. Jag var aktiv med att göra statusuppdateringar, spela bilspel, svara på quizar osv osv. Dvs sånt som man gör på Facebook. Det hela började med att jag hade några kompisar på min lista men snart så blev mitt nätverk bredare och bredare och nu finns det personer på min lista som jag bara har träffat en gång. Efter ett tag lessnade jag totalt och kan inte längre säga att jag är en aktiv Facebookare. (Update: Sedan jag köpte en IPhone 3GS har jag kommit igång med Facebookandet igen!)


Twitter
Länge var jag mot Twitter. Jag såg ingen som helst mening med att skriva meddelande på 120 tecken eller heller att det skulle ge mig något att läsa så korta meddelanden som andra skrivit. Vad skulle det ha för nytta? Känslan var samma som när SMS kom i mitten av 90-talet. Jag hade väldigt svårt att se hur någon skulle vilja sitta och skriva ett meddelande på en mobiltelefon. Detta trots att jag brukar vara en early adopter! Jag kunde se nyttan i att twittra runt en konferens eller liknande och hade läst twitter feeds både från TechDays och TechEd. Men efter att ha kommit igång så är jag nu fast. Grymt kul helt enklet! Twitter är det jag gillar bäst med Facebook – statusuppdateringar.


Men det är också i och med att jag börjat använda Twitter som de olika nätverkens roll börjar visa sig och här är min grand plan.

Bloggar – Låt står. Som sagt så tycker jag att det fungerar bra som det är nu.
LinkedIn – Låt stå. Inga planer på förändring.
Facebook – Bara personliga vänner och inga jobbkontakter. (Update: Bara personer jag träffat i verkliga livet. Jobbkontakter är alltså helt okej på min Facebook.)
Twitter – Bara jobbkontakter och inte kompisar eller folk som blir för personliga. Ska jag vara helt ärlig så är jag inte intresserad av att följa folk som Twittrar om vad de ska shoppa på vägen hem eller annat privat. Här är jag beredd att göra undantag om det också är undantag att sådana inlägg kommer och personen har något yrkesrelaterat som är intressant att följa. Jag har redan tagit bort personer från min Twitter som jag inte tycker är intressanta.

För att leva som jag nu lär så måste jag alltså börja rensa i min friends list på Facebook och bland de jag följer på Twitter. Eller egentligen bara Facebook eftersom att min Twitter-lista är ganska kort och redan rensad från någon enstaka som jag la till som jag sedan tyckte var för privat.

Om någon nu märker att jag plockar bort dem som ”vän” så är det inget personligt utan bara en anledning till att jag behöver fokusera och hantera mitt liv online!

lördag, maj 09, 2009

Domännamn och Windows Azure

När man skapar och deployar ett projekt till Windows Azure får man två olika miljöer, Staging och Production. Bägge dessa är tillgängliga via en url. Till Staging är det en relativt krånglig url enligt mallen http://{GUID}.cloudapp.net medan i produktion blir urlen enligt den något enklare mallen http://{projectname}.cloudapp.net. Bägge är åtkomliga så snart den virtuella servern har startat igång och du har fått status Started. Observera första gången man skapar ett nytt projekt kan det fortfarande ta lite tid att komma åt den trots att status är Started.

Men om man istället vill ha en cool webadress till sin molnapplikation, hur gör man då? Det har den Steve Marx en lösning för på sin blog Hello my name is Smarx. Efter ikväll kan jag också garantera att hans exempel fungerar perfekt. Så för ca 80 SEK har jag nu ett coolt namn till min kommande killer-cloud-application.

Man registrerar helt enkelt ett domännamn och gör sedan en CNAME-pekning och en Forward från den nya domänen till http://{projectname}.cloudapp.net. Funkar hur bra som helst! Steve Marx visar i sin blogg exakt hur man går tillväga och tipsar om att registrera domänen genom godaddy.com. Det funkar bra men det är otroligt många steg där de försöker sälja på dig alla möjliga varianter av domännamn och tjänster innan man är klar. Men bestäm dig innan och behåll fokus så kommer du till slut till Final Checkout!

torsdag, maj 07, 2009

Windows Azure Geo-Location

För två veckos sedan hade jag ett seminarium tillsammans med Addskills som handlade om Windows Azure. Allt flöt på mycket bra och jag tror att deltagarna var nöjda. Under två 75-minuters pass pratade jag om Azure Services, Windows Azure, .NET Services, SQL Services och Live Services.

En sak som jag nämde var att det kommer att finnas möjlighet att styra var i världen ens applikation eller data finns. Att kunna styra geografisk placering är ett krav för många organisationer som t ex har lagliga krav på sig att deras data inte får lämna en viss region. VI kommer antagligen inte att få se datacenter ner på landsnivå men det finns ett planerat på Irland vilket kommer att möjliggöra att behålla data inom EU.

Möjligheten att styra geografisk placering på WIndows Azure presenterades på MIX09 och förra veckan dök möjligheten upp även för oss användare. Varje applikation placeras i en Affinity Group som sedan knyts till en geografisk placering. I dagsläget finns bara USA Anyware, USA Northwest och USA Northeast.

Om man redan har en tjänst på Windows Azure hamnar den på USA Anyware och får det härliga namnet Unaffinitized. Ett ord som jag inte lyckas hitta någon översättning på. Det finns dock inte någon möjlighet att editera en existerande applikation. Jag testade att stänga ner mina tjänster för att få ändra min Geo-location men det finns ingen länk att göra det. När man laddar sidan så visas under en kort tid en Edit-länk men den försvinner sedan och om man klickar på den innan den försvinner får man ett System.InvalidOperationException.

Allt eftersom att nya datacenter kommer online så kommer det att finnas fler möjligheter att placera sina applikationer.