lördag, maj 09, 2009

Domännamn och Windows Azure

När man skapar och deployar ett projekt till Windows Azure får man två olika miljöer, Staging och Production. Bägge dessa är tillgängliga via en url. Till Staging är det en relativt krånglig url enligt mallen http://{GUID}.cloudapp.net medan i produktion blir urlen enligt den något enklare mallen http://{projectname}.cloudapp.net. Bägge är åtkomliga så snart den virtuella servern har startat igång och du har fått status Started. Observera första gången man skapar ett nytt projekt kan det fortfarande ta lite tid att komma åt den trots att status är Started.

Men om man istället vill ha en cool webadress till sin molnapplikation, hur gör man då? Det har den Steve Marx en lösning för på sin blog Hello my name is Smarx. Efter ikväll kan jag också garantera att hans exempel fungerar perfekt. Så för ca 80 SEK har jag nu ett coolt namn till min kommande killer-cloud-application.

Man registrerar helt enkelt ett domännamn och gör sedan en CNAME-pekning och en Forward från den nya domänen till http://{projectname}.cloudapp.net. Funkar hur bra som helst! Steve Marx visar i sin blogg exakt hur man går tillväga och tipsar om att registrera domänen genom godaddy.com. Det funkar bra men det är otroligt många steg där de försöker sälja på dig alla möjliga varianter av domännamn och tjänster innan man är klar. Men bestäm dig innan och behåll fokus så kommer du till slut till Final Checkout!

Inga kommentarer: