tisdag, april 16, 2013

Windows Azure Virtual Machines nu släppt!

Nu är Windows Azure Virtual Machines släppt!

Microsoft erbjudande för Infrastructure as a Service (IaaS), som vi kallar Windows Azure Infrastructure Services, lämnade idag Preview och är nu i produktion! Det var i juni 2012 som vi först visade upp våra tjänster för att köra IaaS och sedan dess har den varit i preview. Preview har i det här fallet inneburit ett begränsat SLA, begränsad support och rabatterat pris. Allt detta är nu förändrat och vi lämnar full support och ett SLA.

Operativsystem

Tjänsten Virtual Machines erbjuder en infrastruktur för att distribuera en applikation. Denna infrastruktur kan bestå av persistenta diskar för operativsystem, persistenta diskar för data och nätverk för att sy ihop hela lösningen. Vilket operativsystem du väljer att köra är helt upp till dig och vi erbjuder möjligheten att skapa nya virtuella maskiner baserade på t ex Windows Server 2012, Windows Server 2008 samt ett antal av våra partners Linux-baserade distributioner som openSUSE, Ubuntu och CentOS. Förutom det finns det även ytterligare varianter på färdiga images på http://vmdepot.msopentech.com/

Applikationer

Med vår tjänst Windows Azure Virtual Machines vill vi skapa en plattform där våra kunder och partners enkelt kan distribuera existerande applikationer och dra nytta av minskad kostnad och ökad flexibilitet i sin IT-miljö. Det kan handla om att migrera hela existerande miljöer som består av flera virtuella maskiner eller att t ex bara flytta en SQL Server som sedan blir en del i en molnbaserad lösning.

I och med att vi nu släpper Windows Azure Virtual Machines i produktion så erbjuder vi också support för flera av våra egna serverbaserade applikationer. Bland dessa finns SQL Server, Windows Server Active Directory, Sharepoint Server samt BizTalk. En komplett lista hittar du här.

Jag vill komma igång!

För att komma igång med Windows Azure Virtual Machines behöver man skapa ett konto. Det gör man enklast genom att besöka http://www.windowsazure.com och skapa ett gratiskonto. Dessa konton är helt gratis i 90 dagar men det finns begränsningar för hur mycket resurser man kan använda. Om man går i taket på någon av de resurser som ingår så kommer kontot att stängas ner tills nästa 30-dagarsperiod startar. Det går självklart att ta bort denna spärr och konvertera ett gratiskonto till ett riktigt konto. Här finns en guide som går igenom hur man skapar ett konto samt hur man skapar sin första Windows Azure Virtual Machine.

Men hur funkar det egentligen?

En viktig del av Windows Azure Virtual Machines är de persistenta diskar som både operativsystem och data ligger på. För att skapa en så sömlös upplevelse som möjligt hanterar vi allt som har att göra med dessa diskar direkt från vår hypervisor. Diskarna exponeras som SATA- (operativsystem) och SCSI- (data) hårdvara och för den virtuella maskinen ser det ut som lokala diskar men i verkligheten ligger de på ett Windows Azure Storage Account. Eftersom att samtliga diskar sparas i ett Storage Account har du som kontohavare full tillgång till filerna. Samtliga diskar sparas också i tre kopior för high availability.

Eftersom att alla diskar som används i Windows Azure Virtual Machines är baserade på samma virtualiseringsteknik som på Windows Server kan man flytta existerande virtuella maskiner från on premises till molnet men också från molnet till on premises. Det gör att man får en väldigt flexibel miljö för att snabbt flytta hela eller delar av en miljö. Att flytta maskiner kan man antingen göra direkt i portalen eller via Power Shell.

Jag vill lära mig mer om Windows Azure!

Nästa vecka kommer två event där det finns möjlighet att lära sig mer om Windows Azure:
 
Windows Azure Conf är en onlinekonferens som sänds från Microsofts huvudkontor i Redmond. Den börjar kl 19.00 och i anslutning till det kommer vi att köra ett Windows Azure Hackathon på Microsofts kontor i Akalla, Stockholm. Vi börjar kl 13.00 och avslutar med att se keynote och de första sessionerna streamade online. Anmälan här!
 
 
 
Global Windows Azure bootcamp är ett event som drivs av engagerade Winows Azure-experter utanför Microsoft. Under samma dag kommer det att genomföras på ca 100 ställen runt om i världen. Kolla in ditt närmaste och hoppas att det finns plats! Mer info här!

Inga kommentarer: